Soorten tent doek 

 

De kwaliteit van je tent staat of valt bij het soort stof dat is gebruikt voor het tentdoek,dit moet immers stevig zijn, maar ook licht in gewicht en langdurig meegaan.

 

 

            Er zijn echter verschillende soorten doek:

 

            > Katoen

            > Nylon

            > Polyester

            > Ripstop ( nylon of polyester)

 

 

 

            Katoen          

 

Katoen is tegenwoordig niet meer zo in bij tenten, hoewel het vroeger bijna als enige stof werd gebruikt. Ook nu nog zijn er mensen en fabrikanten die zweren bij het gebruik van katoen als tentdoek. Dat komt bijvoorbeeld omdat katoen je het beste beschermt tegen de schadelijke UV-stralen of omdat het een zeer stevige stof is. Daarnaast is de ventilerende  werking van katoen een goede reden om tentdoek van katoen te kiezen. Katoen heeft echter ook nadelen, het neemt immers vocht op en houdt dit vast. Dit kan er dus ook voor zorgen dat de volgende ochtend je tentdoek ineens een kilo zwaarder is geworden door al dat vocht dat er inzit.

 

 

            Nylon

 

Nylon is een dun en lichtgewicht vezel dat veel goede eigenschappen in zich draagt. Zo is nylon bijzonder licht van gewicht en is het makkelijk op te vouwen. Daar staat echter tegenover dat nylon je minder goed beschermt tegen UV-straling en dat het van zich zelf niet waterdicht is. Dat laatste wordt echter opgelost door een coating die over de stof wordt aangebracht. Hierbij gaat het dan vaak om een PU (poly urethaan) of Silliconen coating, de siliconen coating zorgt tevens voor een betere bescherming tegen UV-straling en is iets elastischer dan de PU-coating. Dat komt mede door dat siliconencoating koud wordt aangebracht en daardoor ook je tentdoek sterker maakt (door de rekbaarheid).

 

 

            Polyester

 

Polyester is net als nylon een kunststof vezel die van zichzelf niet waterdicht is. Ook bij een polyester doek is er dus sprake van een extra coating om vocht buiten te houden. Polyester biedt je wel meer bescherming tegen UV-straling dan nylon. Daar staat echter tegenover dat polyester minder sterk is dan nylon, en daardoor vaak iets zwaarder wordt toegepast om de juiste sterkte te verkrijgen. Het is ook (zeker bij koude weersomstandigheden) minder goed op te vouwen dan nylon.

 

 

           

 

 

 

            ripstop (nylon of polyester)

 

 

Ripstop is geen speciale stof, maar een speciale manier van weven. Bij ripstop wordt er namelijk om de paar millimeter een extra dikke draad in de stof opgenomen. Daar ontstaat een soort ruitjes netwerk. Dit netwerk beschermt je tentdoek beter tegen scheuren, simpelweg omdat de dikkere draden van sterkere kwaliteit zijn. Meestal zijn tenten die zijn afgewerkt op de ripstop-wijze wel wat duurder in prijs.